CE ESTE UN SUV?

 

Datorită popularității lor, SUV-urile reprezintă o parte semnificativă a gamei oferite de majoritatea mărcilor auto. Cu toate acestea, există multă confuzie atunci când încercăm să definim această categorie de vehicule. Care sunt caracteristicile unui SUV? Cum se distinge un SUV de alte vehicule similare, cum ar fi 4x4 și crossover? 

SEMNIFICAȚIA ȘI ORIGINILE ACRONIMULUI „SUV”

În primul rând: ce înseamnă „SUV”? Originar din SUA, acest acronim înseamnă . „vehicul utilitar sportiv”. Deși nu este nevoie să explicăm sensul cuvântului „sport”, următoarele două cuvinte englezești merită unele clarificări.


În SUA, un „UV” (vehicul utilitar) desemnează un tip de vehicul care poate îndeplini anumite sarcini mai eficient decât un autoturism „convențional”. 

 

Deși mașinile break cu tracțiune integrală comercializate în SUA la începutul anilor 1950 se numără printre predecesorii acestui tip de caroserie, se consideră că numele „SUV” a devenit popular peste Atlantic la sfârșitul anilor 1980.

DEFINIȚIA UNUI SUV

Un SUV este un sedan sau un vehicul cu două volume (un compartiment al motorului și un compartiment pentru pasageri) cu o caroserie înaltă și voluminoasă, prin urmare, asemănarea sa cu 4x4. Aceste caracteristici (dimensiunea vehiculului și garda la sol, adică distanța dintre sol și partea inferioară a șasiului) fac din SUV o mașină versatilă, orientată atât spre familie în ceea ce privește numărul de locuri, cât și calități off-road. Cu toate acestea, aceste calități sunt inferioare celor specifice vehiculelor 4x4. Deci, ar fi mai precis să folosim termenul „vehicule de teren” pentru a desemna SUV-urile.

 

Toate aceste capacități în teren accidentat, confort interior, remorcare etc., conferă vehiculului elementul său de „utilitate”, la care se referă și numele său.

 

Bine de știut:

 

  • „SUV-urile compacte” desemnează pur și simplu SUV-urile mai mici.
 
  • SUV-urile nu sunt asociate cu o definiție legală aprobată. Acest lucru se datorează probabil lipsei unor criterii stricte (unele au tracțiune integrală, altele nu etc.). Prin urmare, nu există un cod special pentru SUV-uri pe documentele europene de înmatriculare a vehiculelor.
 
 
  • Datorită dimensiunii și greutății lor, SUV-urile au, în medie, anvelope mai mari decât cele ale altor vehicule de transport persoane (cu excepția 4x4).

DIFERENȚE FAȚĂ DE MODELELE 4X4

Modelele 4x4 sunt proiectate în primul rând pentru deplasarea în afara șoselei, uneori pe teren accidentat și abrupt. Chiar și atunci când sunt echipate cu tracțiune integrală (4x4), SUV-urile nu au caracteristicile de conducere pe terenul cel mai dificil, cum ar fi blocarea diferențialului, două axe pentru a conduce roțile din față și din spate, două schimbătoare de viteză etc. 

 

SUV-urile sunt, de fapt, adesea numite „4x4 urbane” sau „4x4 de oraș”, deoarece sunt un compromis între un vehicul MPV și un vehicul 4x4 off-road. 

DIFERENȚE FAȚĂ DE MODELELE CROSSOVER

La prima vedere, poate fi dificil să faci diferența dintre un SUV și un crossover. Aceste două tipuri de vehicule au ambele o caroserie imensă, o gardă la sol mare și anvelope destul de mari. Cu toate acestea, ele au caroserii foarte distincte. Vehiculele crossover, versiunea robustă a limuzinei, sunt în general mai puțin spațioase decât SUV-urile, sunt, de asemenea, mai puțin aventuroase și mai orientate spre oraș decât acestea din urmă. De asemenea, rareori au tracțiune pe 4 roți, în timp ce această opțiune este destul de comună cu SUV-urile.

SUV, UN VEHICUL CARE CÂȘTIGĂ TEREN

De-a lungul timpului, SUV-ul s-a impus pe piața auto ca o alternativă mai sportivă la MPV-uri. La fel ca Espace 6, cea mai recentă versiune a istoricei familiiRenault MPV, care a devenit un SUV.

 

Principalele motive pentru popularitatea SUV-urilor includ:

 

  • adâncimea și înălțimea habitaclului, sinonime cu confortul pasagerilor și care sunt deosebit de practice pentru persoanele în vârstă sau pentru persoanele cu mobilitate redusă;
 
  • portbagajul, în general destul de mare;

 

  • versatilitatea vehiculului, utilizat în principal pe șosea, dar se poate aventura pe alte tipuri de drumuri (în special pentru SUV-urile cu tracțiune pe 4 roți).

Bine de știut:

 

SUV-urile sunt uneori criticate pentru că au un consum mai ridicat de combustibil. Deși greutatea lor mare duce în mod logic la un consum mai mare de combustibil pe kilometru decât cel al unei mașini de oraș sau al unei berline, trebuie remarcat faptul că aceste diferențe tind să scadă. Într-adevăr, în ultimii ani, majoritatea producătorilor de automobile au lucrat la reducerea greutății vehiculului și la îmbunătățirea aerodinamicii.

DUSTER, SUV-UL CONFORM DACIA

În cadrul gamei de vehicule Dacia, categoria SUV este reprezentată de Dacia Duster. Accentul s-a pus pe versatilitate: Duster, desigur, este o mașină de familie concepută pentru deplasări lungi, dar este în mod special în largul său cu elementul off-road al SUV-urilor. Versiunea cu tracțiune pe 4 roți duce performanța off-road a acestui vehicul la un alt nivel.

 

Acest SUV vine în trei motorizări: GPL pe benzină (cel mai economic și ecologic); benzină; motorină.


Află mai multe despre Duster, SUV-ul versatil și orientat spre familie


Vezi oferta pentru noul model Duster