Londra, Paris, Tokyo, Yokohama, 6 februarie 2023 – În urma aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan Motor Co. Ltd, Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi a anunțat azi o serie de inițiative care deschid o nouă etapă a parteneriatului dintre cele trei companii membre.

Noua abordare va urmări strângerea legăturilor în cadrul Alianței și maximizarea creării de valoare pentru toate părțile implicate și va cuprinde: 

 

  • Proiecte operaționale creatoare de valoare în America Latină, în India și în Europa; 

 

  • O agilitate strategică sporită prin noi inițiative la care partenerii se vor putea alătura;

 

  • O guvernanță echilibrată și participări reciproce în capitalul partenerului, pentru a accelera creșterea eficienței operaționale.

 

Renault Group și Nissan au încheiat un acord-cadru obligatoriu referitor la tranzacțiile sus-menționate, pentru a se ajunge la acorduri definitive până la sfârșitul primului trimestru din 2023. Tranzacțiile prevăzute de aceste acorduri definitive ar urma să fie supuse unui număr limitat de condiții, inclusiv aprobările reglementare, iar realizarea tranzacției ar urma să intervină în ultimul trimestru din 2023.

 

Acest program de mare anvergură deschide calea reînnoirii și consolidării acestui parteneriat de 24 de ani, creând un nou spirit și exploatând tehnologiile celor trei membri ai Alianței. Parteneriatul va crea oportunități suplimentare de creștere și va îmbunătăți eficiența operațională a fiecărei companii pentru a inova și a se transforma pe o piață auto și a noilor mobilități aflată în evoluție rapidă.

Proiecte operaționale creatoare de valoare

 

La un an după definirea foii de parcurs a Alianței la orizontul anului 2030, companiile anunță noi proiecte cheie în America Latină, în India și în Europa, care vizează să ofere membrilor Alianței rezultate reciproc avantajoase, la scară mare și tangibile la nivelul a trei dimensiuni: piețe, vehicule și tehnologii. Fiecare companie va beneficia de aceste proiecte creatoare de valoare pe termen mediu, realizând beneficii pe termen scurt prin partajarea și optimizarea costurilor.

 

America Latină

 

Cele patru proiecte în America Latină sunt următoarele:

 

  • Un nou pick-up dezvoltat de Renault Group și fabricat în comun cu Nissan în Argentina.

 

  • Colaborarea cu succes în domeniul familiei existente de modele pick-up Nissan Frontier/Renault Alaskan va continua. Renault Group va produce vehiculele pick-up în uzina din Cordoba (Argentina) pentru Renault Group și pentru marca Nissan.

 

  • În Mexic, Nissan va produce un nou model pentru Renault Group. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, un vehicul Renault va fi produs în Mexic. 
 
  • Nissan și Renault Group vor comercializa două vehicule electrice comune în segmentul A, ambele bazate pe platforma CMF-AEV.

 

India

 

  • Renault Group și Nissan vor colabora pentru proiecte de noi vehicule, printre care noi modele SUV, atât pentru piața indiană cât și pentru export. Totodată, va fi produs un nou model Nissan derivat din Renault Triber. 

 

  • La fel ca în America Latină, Nissan și Renault Group vor lansa vehicule electrice comune în segmentul A.

 

Europa

 

  • În cooperare cu Renault Group, și beneficiind de activele Renault Captur și Renault Clio, Mitsubishi va dezvolta noile modele ASX și Colt, bazate pe platforma CMF-B. 

 

  • Pe piața vehiculelor utilitare, Renault Group va lansa în 2026 FlexEVan, primul său vehicul care va beneficia de aplicarea tehnologiei Software-Defined Vehicle. Acest vehicul va fi produs și sub marca Nissan.

 

  • Pentru gamele care urmează să fie lansate după anul 2026, Nissan și Renault Group vor studia posibilitățile de colaborare în cadrul viitoarei generații de vehicule electrice de segment C. Pentru a garanta un timp de încărcare optim, Nissan și Renault Group vor continua să își pună în comun tehnologiile pentru modelele vândute în Europa, inclusiv utilizarea potențială a arhitecturii comune de 800 de volți.

 

  • Aceste inițiative vor consolida angajamentele anterioare, printre care dezvoltarea viitorului vehicul electric compact al Nissan (model de segment B), bazat pe platforma CMF-BEV, care va fi produs în uzina ElectriCity a Renault Group, în Franța, începând din 2026.

 

Dincolo de vehicule: distribuție, servicii post-vânzare, infrastructură de încărcare și baterii

 

În Europa, perimetrul de colaborare se va extinde dincolo de producția de vehicule pentru a acoperi întregul ciclu de viață al acestora: de la distribuție și utilizare până la reciclare.

 

  • În domeniul distribuției, serviciilor post-vânzare și al finanțării vânzărilor: Renault Group, Nissan și Mitsubishi Motors vor identifica oportunitățile comune în cadrul rețelei de distribuție pentru a susține și îmbunătăți rentabilitatea concesionarilor reducând în același timp costurile acestora:

- Prin creșterea numărului de puncte de vânzare comune pe piețele cheie.

- Prin dezvoltarea strategiilor comune în domeniul vehiculelor de ocazie, a serviciilor post-vânzare și a finanțării vânzărilor, profitând de prezența puternică a Mobilize Financial Services în Europa.

 

  • În domeniul infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice: Renault Group și Nissan vor dezvolta în comun infrastructuri de încărcare în Europa, la dealerii Renault Group și Nissan (charging@dealer).

 

  • În domeniul economiei circulare : Renault Group și Nissan vor alege parteneri comuni pentru reciclarea deșeurilor de producție și a bateriilor aflate la sfârșitul vieții.

Consolidarea agilității strategice prin noi inițiative la care partenerii se pot alătura

 

În privința celei de-a doua dimensiuni a parteneriatului, cele trei companii ale Alianței au convenit să se bazeze pe strategiile lor existente în materie de electrificare și tehnologii cu emisii scăzute investind și colaborând în proiectele proprii ale fiecărui partener care ar reprezenta o valoare adăugată pentru ceilalți.

 

Aceste inițiative strategice sunt concepute pentru a consolida planurile de business ale companiilor membre - Nissan Ambition 2030 și Renaulution -, permițând maximizarea operațiunilor comune și a oportunităților de investiții pentru a atinge obiectivele respective de creștere durabilă și de decarbonizare.

 

Domeniile de colaborare includ:

 

  • Intenția Nissan de a deveni investitor strategic al Ampère, entitatea EV & Software a Renault Group în Europa, urmând să dețină o cotă de până la 15% din acțiunile acesteia. Datorită acestui proiect de investiții în Ampère, Nissan va putea să își accelereze oportunitățile de business în Europa.
  • Mitsubishi Motors ia de asemenea în calcul să investească în Ampère.
  • Nissan și Mitsubishi Motors vor deveni clienți ai Horse, o inițiativă a Renault Group în domeniul tehnologiilor de motorizare termică cu emisii scăzute (ICE). 

 

Aceste inițiative vor completa domeniile de colaborare tehnologică existente, precum bateriile solide ASSB (All Solid-State Battery), Vehiculul definit de Software (SDV), sistemele avansate de asistență la conducere (ADAS) și conducerea autonomă.

Participări reciproce reechilibrate între Renault Group și Nissan și o guvernanță a Alianţei consolidată

 

Întrucât fiecare companie a Alianței își duce la îndeplinire propriile planuri de business, era important să fie creată o structură de participări reciproce și de moduri de guvernanță aliniate obiectivelor acestui nou parteneriat. În timp ce precedentele acorduri ale Alianței au permis companiilor să pună în comun strategiile respective în cursul ultimilor 24 de ani, o nouă abordare este de acum necesară pentru a permite membrilor Alianței să se pregătească mai bine pentru viitoarele oportunități industriale.

 

Renault Group și Nissan, membre fondatoare ale Alianței, au convenit să își reechilibreze participările și modul de guvernanță pentru a garanta eficiența parteneriatului lor și pentru a maximiza crearea de valoare. 

 

Un acord-cadru obligatoriu definește principiile unei noi scheme de guvernanță și ale unei reechilibrări a participațiilor reciproce între Renault Group și Nissan. Cele două companii prevăd încheierea unui nou acord până la 31 martie 2023 care va înlocui acordurile actuale valabile la nivelul Alianței (Restated Alliance Master Agreement, Alliance Equity Participation Agreement și Memorandum of Understanding din 12 martie 2019). 

 

Acest nou acord va intra în vigoare pentru o perioadă inițială de 15 ani.

 

Participări reciproce reechilibrate între Renault Group și Nissan

 

  • Renault Group și Nissan ar urma să își mențină fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel. Renault Group ar transfera 28,4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez, în care drepturile de vot ar urma să fie "neutralizate" pentru majoritatea deciziilor, cu excepția:

 

- Alegerii sau revocării administratorilor Nissan numiți de Renault Group, caz în care mandatarul acțiunilor va trebui să voteze conform directivelor Renault Group;

- Alegerii sau revocării administratorilor care sunt numiți de Comitetul de Numire al Nissan, alții decât candidații Renault Group, caz în care mandatarul acțiunilor va trebui să voteze în favoarea deciziilor și propunerilor Comitetului de Numire al Nissan; 

- Propunerilor acționarilor nesusținute de consiliul de administrație al Nissan (caz în care mandatarul acțiunilor va trebui să se abțină).

 

  • Renault Group va continua să beneficieze de drepturile economice (dividende și produse de cesiune a acțiunilor) asociate acțiunilor deținute de trust până la vânzarea acestor acțiuni. Această tranzacție nu va antrena nicio depreciere în situația financiară a Renault Group.

 

  • În urma transferului a 28,4 % din acțiunile Nissan către trust, Nissan va fi în măsură să exercite drepturile de vot asociate participării sale în Renault Group.

 

  • Drepturile de vot ale Renault Group și Nissan vor fi plafonate la 15 % din drepturile de vot care pot fi exercitate. Renault Group și Nissan vor fi în măsură să își exercite fiecare în mod liber drepturile de vot în cadrul acestei limite.  

 

  • Renault Group ar urma să dea instrucțiuni mandatarului să vândă acțiunile Nissan încredințate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, dar nu va avea obligația de vânzare a acestor acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată.

 

  • Renault Group ar urma să aibă posibilitatea de a vinde acțiunile Nissan transferate în trust, în cadrul unui proces organizat și ordonat cu Nissan, în care Nissan va beneficia de dreptul primei oferte, în avantajul său sau al unui terț desemnat.

 

Drepturi de vot și guvernanță

 

  • În urma acestor noi dispoziții, acordul de guvernanță încheiat pe 4 februarie 2016 între Renault Group și statul francez referitor la participarea sa în Renault Group va fi reziliat. Acest lucru va permite statului francez să își exercite liber toate drepturile de vot în Renault Group.

 

  • Renault Group își va păstra dreptul de a numi doi reprezentanți în consiliul de administrație al Nissan, iar Nissan își va păstra dreptul de a numi doi reprezentanți în consiliul de administrație al Renault Group.

 

  • Forul de coordonare al  Renault Group, Nissan și Mitsubishi Motors va continua să fie actualul Alliance Operating Board.